De vernieuwde versie van de duurzaamheidsparagraaf voor commercieel kantorenvastgoed is geüpdatet. Er is meer aandacht voor energetische prestaties en aandacht voor klimaatrisico's. Met deze toevoegingen geeft de duurzaamheidsparagraaf inzicht in de relatie tussen duurzaamheid en de waarde van commercieel vastgoed. Zo worden taxateurs ondersteund in het integreren van duurzaamheid in de waardebepaling.
Tweede versie
De duurzaamheidsparagraaf werd een jaar geleden gelanceerd. Bij deze tweede versie is gezocht naar een harmonisatie tussen het vorig jaar geïntroduceerde model en de duurzaamheidsparagraaf van het Taxatie Management Instituut (TMI).
Meer inzicht, meer referenties
DGBC beheert, in samenwerking met o.a. taxateurs en banken, de duurzaamheidsparagraaf en zorgt dat duurzaamheid in taxaties de komende jaren verder wordt ontwikkeld. Met de duurzaamheidsparagraaf wordt duurzaamheid steeds meer een standaard bij het uitvoeren van een taxatie. Door het uitvoeren van meer taxaties met inzicht in de duurzaamheidsparagraaf worden meer referenties opgebouwd van gebouwen in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Hierdoor kan onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen duurzaamheid en de waarde, waardoor taxateurs worden ondersteund in het integreren van duurzaamheid in de waardebepaling. Die referenties zijn nodig om onderzoek te doen naar de impact van duurzaamheid op de waarde.
Praktijkhandleiding
NRVT neemt de duurzaamheidsparagraaf op in de Praktijkhandreiking voor taxateurs bedrijfsmatig- en grootzakelijk vastgoed. Ondertussen gaan leden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de duurzaamheidsparagraaf actief uitvragen. SBR (Standard Business Reporting) Nexus, de digitale standaard waarmee gegevens tussen taxateurs en banken worden uitgewisseld, heeft de circa twintig criteria op duurzaamheid toegevoegd aan de zogenoemde Vastgoedtaxonomie. De duurzaamheidsparagraaf is opgesteld specifiek voor kantoren, maar kan ook voor andere gebouwtypen ingezet worden. Ook in taxatiesoftware is de duurzaamheidsparagraaf beschikbaar gesteld.
Aanpak
Om een eenduidige beoordeling van de taxateur te borgen is het gebruik van één uniforme meetmethode noodzakelijk. DGBC wil in samenwerking met relevante partijen in de vastgoedtaxatiesector het gebruik van deze meetmethode vergroten, de inhoud en reikwijdte van de duurzaamheidsparagraaf doorontwikkelen en de relatie tussen de uitkomsten van de paragraaf en de financiële waarde onderzoeken.
Klik hier om de duurzaamheidsparagraaf te downloaden