“De taxateur verdwijnt niet, maar de rol verandert”, dat zegt Frank Kerstens (Lead Real Estate bij SBR Nexus). Maar is het verwerken van zoveel data wel aan de taxateur besteed? Of hebben we straks een Ferrari waar niemand in kan rijden? We spraken met Frank die één van de tafelgasten is op de TaxatieSummit.
Voordelen van digitale data
“Onze opdrachtgevers, banken, moeten aan een steeds grotere rapportageverplichtingen voldoen. Voor hen is het van belang dat zij makkelijker en sneller over data kunnen beschikken. Digitaal aangeleverde data heeft veel voordelen: het gaat sneller, voorkomt fouten en heeft geen maximum. Voor de taxateur betekent dit dat hij zich gaat bewegen van administrateur en verzamelaar van data naar data-analist”.
De kansen voor digitaal taxeren
“Als alle taxatierapporten als digitale datapunten binnenkomen, dan kun je die ook gaan bewaren. Je kunt er analyses op loslaten en je kunt nieuwe taxaties die binnenkomen daartegen afzetten. Zo komen er vervolgens duidelijker ‘outliers’ naar voren die door de taxateur kunnen worden toegelicht. Daarnaast zien we de trend dat men wilt weten hoe de waarde zich gaat ontwikkelen. Banken en beleggers gaan veel meer interesse hebben in scenarioanalyses. Data is hierbij onmisbaar.”
Futureproof taxeren volgens Frank
“De taxateur zal dus digitaal vaardiger moeten worden. Iemand die steeds meer ‘outliers’ signaleert en daar analyses op gaat uitvoeren. Of data gaat valideren en gaat vaststellen wat er gaande is en daar – geholpen door technologie – waarde aan gaat toekennen. Ik denk dat in de nabije toekomst de taxatie nog niet volledig geautomatiseerd wordt. De toegevoegde waarde van de taxateur zal blijven bestaan. Voor commercieel vastgoed geloof ik wel dat er een geautomatiseerde taxatiewaarde uit gaat komen, maar dat de taxateur een belangrijke rol speelt om de waarde te bevestigen.”
Nieuwe businessmodellen
“Als data steeds makkelijker en frequenter beschikbaar komt, kun je naar een model gaan waarbij de taxateur niet een keer per drie jaar een taxatie uitvoert, maar continue de waarde aan het monitoren is. En dat wanneer er signalen daarvoor zijn, pas een echte taxatie uitvoert. Een real time monitor kan naar de toekomst toe best wel kunnen ontstaan.” Ook ziet Frank de trend dat men wilt weten hoe de waarde zich gaat ontwikkelen. “Taxateurs moeten zich realiseren wat de toegevoegde waarde is van hun product. Hun dienst is nu nog evident. Ik kan me goed voorstellen dat de situatie kan ontstaan dat banken en beleggers veel meer interesse gaan hebben in scenarioanalyses. Dit kan een prima een dienst zijn van taxateurs naast de feitelijke taxaties. Zo kan de taxateur extra toegevoegde waarde leveren.”
Wat als taxaties gratis worden?
“Het begint allemaal met een vakmanschap, dat geeft je status. Komt er meer standaardisatie, zoals in de taxatiewereld, dan wordt het steeds meer een commodity. En sommige commodity’s worden gratis aangeboden. Wil je per taxatie betaald worden of neem je een abonnement af, bijvoorbeeld op jaarbasis waarbij je toegang krijgt tot een real time taxatiemodel.”
Met Frank aan tafel
Frank zit op donderdag 29 oktober aan tafel over Digitaal Taxeren op de TaxatieSummit. Samen met Frank Adema (Cushman & Wakefield), Boris van der Gijp (Syntrus Achmea Real Estate & Finance) en Roderick Smorenburg (CBRE) bespreekt hij de toekomst van digitaal taxeren.
TaxatieSummit
2 dagen, 24 sprekers: dat is de TaxatieSummit. Het grootste hybride event voor futureproof taxaties in commercieel vastgoed brengt alle belangrijke taxateurs en spelers samen. Doe ook mee! Volg online het programma wat jou interesseert, terwijl je thuis bent en de nieuwste inzichten krijgt voor futureproof taxeren. Na de TaxatieSummit ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends, best practices en tools waarmee je direct aan de slag kunt. Als taxateur krijg je PE-punten voor NRVT, RICS en VastgoedCert. Ga naar www.taxatiesummit.nl voor het volledige programma en tickets.