Niveaumeting Theorie
In de niveaumeting worden de verplichte onderwerpen van de actualiteiten van de afgelopen vier jaar meegenomen. De niveaumeting Theorie in jaar één bestaat uit een Basismodule en een Specialisatie (BV, LV of Wonen).
De Basismodule bestaat uit drie onderdelen Bouwkunde (33%), Rechten (33%) en Financiën (33%). Onder Financiën vallen ook Fiscaliteiten en Vastgoedeconomie. Voor deze drie basisonderdelen heeft men 75 minuten de tijd.
De Specialisatie bestaat uit de onderdelen Praktijkleer (50%) en Actualiteiten (50%). Hiervoor heeft men 45 minuten de tijd. Voor alle onderdelen afzonderlijk moet een voldoende niveau gescoord worden, waarbij de Specialisatie wordt gezien als één onderdeel.
Niveaumeting Vakvaardigheden
De niveaumeting Vakvaardigheden in jaar 3 bestaat uit twee onderdelen: praktische vaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden.
Praktische vaardigheden
Dit onderdeel bestaat uit een praktijkopdracht waarin gevraagd wordt (afhankelijk van de betreffende Werkkamer) om een Verkoopprijsindicatie (VPI) dan wel een Broker’s Opinion of Value (BOV) te maken (inclusief marketingplan).
Sociaal-emotionele vaardigheden
Het gaat in dit onderdeel om de ‘best practice’ waarbij gezocht wordt naar het antwoord dat het beste past en daarmee het meest effectief is in de gegeven situatie. Dit wordt op 2 verschillende manieren getoetst:
- Situatiebeoordelingstest: meest passende reactie/handelingswijze kiezen in de gegeven praktijksituaties
- Gesprekssimulatie: het voeren van een gesprek met een digitale gesprekspartner
De Niveaumeting Vakvaardigheden levert twee toetsresultaten op, één voor het onderdeel praktische vaardigheden en één voor het onderdeel sociaal-emotionele vaardigheden. Sta je bij meerdere kamers ingeschreven? Dan moet je voor elke kamer de niveaumeting afleggen.
Leerresultaten en Toetstermen
De Leerresultaten en Toetstermen van de Niveaumeting Vakvaardigheden kun je hier terugvinden.